Фидер – Feeder

Риболов на фидер (Feeder)

Съвременната техника за фидер риболов по своята същност се основава на риболова на дъно (риболов на тежко). Но каква е разликата с класическия метод на дъно? Основното нещо е използването на по-слаби влакна с диаметър от 0,12 до 0,20 mm на стебло, по-фини монтажи, малки куки, но най-важното е чувствителна реакция към всяко движение на финия връх на въдицата. Въдицате е основното нещо, което различава риболова на фидер от риболова на дъно.

С фидер техниката може да се лови риба както на стояща, така и на течаща вода. Можете да хванете почти всички видове риби, живеещи на нашата територия. Благодарение на повишената чувствителност, която се дължи на финия връх на фидер въдицата, няма да пропуснете дори най-малките и предпазливи удари, които изобщо не биха били разпознати при използване на класически методи за риболов на дъно.

Оборудване за риболов на фидер

  • Фидер въдица
  • Макара
  • Влакно
  • Кукичка
  • Вирбел
  • Тежест – олово или хранилка
  • Кепче
  • Стойка за фидер въдица

Сигнализация за кълване

Кълването на рибите се индицира с помощта на финия връх на фидеровата въдица. Поради своята чувствителност фидерът се използва най-вече за улов на по-малки и средни риби (особено шаран).

Фидер върхове

Какво е това фидер?

Фидер е метод за риболов, при който се използва въдица с тънък чувствителен и сигнализиращ връх, тънки влакна 0,1 до 0,2mm и малки куки.

А какво е това фидер въдица? Това е въдица, която се използва за риболов по метода на тежко, т.е. с тежестта е положена на дъното. Фидер пръчките са оборудвани с тънки, гъвкави сигнални върхове, по които риболовецът може да разпознава дори фини удари. Пръчките и целият метод произхождат от Англия. У нас фидерът дотолкова се е опитомил, че дори по-възрастните риболовци, които преди са ловили само с класическа шаранджийска въдица, са го възприели. Фидерът е чудесен за тези, които искат да прекарат наистина активно времето си край водата. За тези, които обичат да се отдалечават от въдицата или обичат да дремят по време на риболов, фидерът определено не е!

Post Author: rybar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.