Шаран

Обикновеният шаран има променливи характеристики, като цвят, големина или пропорции. При подходящи условия теглото на шарана може да надхвърли 30 килограма, а дължината му – 100 сантиметра. Максималната дължина може да бъде до 120 сантиметра. Той може да тежи до 40 кг. Най-възрастният регистриран шаран е на 38 години.

 
Картинка

Наименование: шаран
Латински /английски / aнемски: Cyprinus carpio/Cammon Carp/Karpfen/
Описание: Тялото е здраво, покрито изцяло или частично с люспи. Главата е къса, тъпа, а устата е насочена надолу. Устата на шарана е издадена навън, а по периферията му има четири мустака. Живее на ята. Шаранът има гръбначен, гръден, тазов, анален и опашен плавник. Съществуват 4 вида люспи: люспести, голи, линейни, гладки.
Оцветяване: Гърбът е тъмнозелен, сив или сиво-син. Страните са жълто-зелени до златисти, коремът е жълто-бял
Разпространение: Обикновеният шаран отдавна се среща в реките и езерата изтичащи в Черно море, Каспийско море и Аралското езеро, но обхватът на първоначалния му естествен ареал е неясен. Постепенно се разпространява в по-голямата част от континента.
Храна: Всеяден – малки живи организми, растителни останки, семена
Продължителност на живота: до 40 години
Размножаване: Съзрява на възраст 2-4 години. Шаранът се размножава чрез хвърляне на хайвер. Размножителният период е от май до юни. Хайверът достига до около 1 милион яйца. Диаметърът им е около 1,5-2,0 mm, а цветът им е светложълт.

Размножаването обикновено започва през пролетта, когато температурата на водата се повишава (размножават се при 15-20 °C). Размножаването се извършва в крайбрежни, плитки води, богати на водни растения. Възрастните индивиди често мигрират към по-подходящи места – например наводнени ливади. Шараните са полигамни. Плодовитата женска обикновено е последвана от няколко мъжки, които се чифтосват с нея. По време на размножителния период женската отделя повече от един милион яйца, които се превръщат в ларви в рамките на 4 дни. Лепкавите яйца се залепват за водни растения или други потопени обекти.

Дължина и тегло: Стандартно: 40-65 см и 1,5-5 кг максимални: до 100 см и до 20 кг, рекорди: 110 см и около 30 кг
Растеж и възраст:

Възраст (години)

Цялостна дължина

1 12 cm
2 30 cm
3 45 cm
4 55 cm
5 63 cm
6 70 cm
7 76 cm
8 83 cm
Спортен риболов:
На плувка: бели червеи, бръмбари, хляб, различни видове тесто, царевица
На дъно: бели червеи, дъждовни червеи, различни видове тесто, царевица, картофи,

Местообитание

Шаранът вирее най-добре в по-топли, обширни и богати на хранителни вещества води, но не се среща само на тези места. В по-малките обратни води шаранът се среща в зони с меко или умерено твърдо дъно. Местата с висок слой рядка кал или, напротив, с големи камъни обикновено се избягват от шарана.

Post Author: rybar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.