Зимен риболов на шаран

Зимен риболов на шаран

Зимният риболов на шаран е табу за повечето шаранджии, но има и такива, които не могат да издържат вкъщи и отиват до водата дори в такова негостоприемно време. Ледената кралица е обгърнала водите в своето царство и риболовците по-скоро си правят равносметка за изминалия сезон и се подготвят за предстоящия. Някога се е смятало, че шаранът не приема храна, когато температурата на водата падне под 8 градуса по Целзий. Днес знаем, че това не е така. Няма нищо по-хубаво от усещането да хванеш шаран и около теб да пада сняг. Как да подходим към зимен риболов на шаран?

Един от най-важните фактори е, че система за преработка на храната в този период при шараните е по-неефективна и ако шараните се захранват, на тях им е необходимо много повече време, за да получат някаква полза от храната. Друг фактор са промените в самата вода. Нивото на кислород е много по-високо, а по-хладната вода е по-гъста. В топлите дни, когато слънцето огрява повърхността на язовира, рибите се задържат в горната част водата. По това време прозрачността на водата също се увеличава и в повечето случаи има повишена активност на рибите след дългата зима. Повишената активност обаче не означава, че ще ни бъде лесно, напротив, тъй като водата все още е много чиста, не е лесно да подмамим шарана да кълве.

Зимен риболов на шаран

Къде да търсим шаран през зимата?

Намирането на шаран през зимата е най-трудната част. Това обаче не е невъзможно. Не на всеки вооем може да се лови през зимата. В това отношение най-добрият избор са по-дълбоките водоеми, където водата не замръзва. Много рибари смятат, че шаранът винаги ще се задържа в по-дълбоки води. Това може да не е винаги така. Най-доброто място, което можете да намерите, е с променлива дълбочина на дъното. Забележимите промени в дълбочината са правилният начин за избор. Също така, всички препятствия във водата са подходящи. Потопени дървета и дънни неравности. Струва си също така да проверите местата, на които сте постигнали успех през изминалия риболовен сезон. Шаранът може да ви изненада дори на малка дълбочина.

Да захранвам или да не захранвам и каква захранка да избера?

Ако имате възможност да посещавате водоемите по-често, определено е подходящ вариант да захраните мястото преди самия риболов. По това време на годината обаче по-малкото захранка е предпоставка за по-голям успех. Със сигурност е по-добре да захранвате с 20 топчета боили всеки ден, отколкото с няколко килограма веднъж седмично. Като примамка бих препоръчал по-скоро сладки плодови аромати (ягода, червена боровинка). Колкото по-привлекателна е примамката, толкова по-добре. Така че накиснатите или подсилените топчета са най-добри в студена вода.  Някои шарани, които не са имали намерение да приемат храна, могат да се изкушат от любопитство. Бих избрал по-малки топчета до 16 мм.

Какъв вид монтаж за зимен риболов на шаран да избара?

Определено трябва да се усъвършенстваме. През зимата шараните са по-бавни и предпазливи. Повод с по-малък диаметър и по-малка кука. Флуорокарбонът е чудесен. Той е почти невидим за рибите. Предпочитайте по-къси монтажи, за да може рибата да влезе в контакт с куката веднага. През зимата е важно и по-малкото разстояние между куката и примамката на линията. Всичко е до изпробване на различни видове монтажи. За да успеете и със зимен риболов на шаран, както и при други начини на риболов основното правило е постоянство.

Post Author: Geo Van

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.