Какъв цвят на захранка да избера

Какъв цвят на захранка да избера – тъмен или светъл? И важно ли е изобщо?

Например, твърди се, че зелените нюанси на захранка работят за шаран. Същото важи и за амура. При целевия риболов на платика обаче е добре да се опитате да използвате светли нюанси на захранки. За разлика от тях, за червеноперката се казва, че предпочита тъмната захранка. Точно така, риболовецът трябва да обърне внимание не само на вкуса и мириса, но и на цвета на сместа за захранване, за да улови точно този вид риба, който има предвид.

Особено начинаещите рибари са по-загрижени за аромата на сместа за захранка, отколкото за цвета. Независимо дали става въпрос за сладка захранка, която мирише много, или за солена и миризлива. Разбира се, това е голяма грешка! Дори цветът на смеските за захранка оказва голямо влияние върху евентуалния успех на риболова.

Тъмна и светла захранка
Тъмна и светла захранка

Добра идея е да комбинирате цветовете на примамките заедно с цветовете на избраната захранка. Понякога работи контрастът на цветовете, понякога работи незабележимостта на примамката, поставена например в хранилката за фидер.

Варианти на тема цвят на захранка

Въпреки това може би най-важното нещо е цветът на захранката спрямо дъното на риболовния обект. Много рибари избират стратегията да смесват захранващата смес така, че цветът ѝ да наподобява максимално дъното на риболовното място. Или обратното, те избират такава захранка, че да бъде възможно най-шарена и контрастна спрямо дъното на водоема. Това работи особено добре при риболов на по-малки риби или на по-големи и същевременно по-малко опитни риби. От друга страна, старите, големи трофейни екземпляри трябва да се подлъжат и цялата постановка, включително и захранката, да се направи възможно най-незабележима. Тогава вероятно е добра идея да изберем възможни захранки за стръв, които да са възможно най-близки по цвят до този на дъното, където искаме да я поставим, и по същия начин да адаптираме стръвта към обстановката.

Пречупването на светлината във водата променя цветоветеЧервена захранка

Все пак нека не забравяме, че поради пречупването на светлината във водата дълбочината на мястото за риболов играе голяма роля по отношение на цветовете. Рибите виждат цветовете много изкривено. Само в различни нюанси на сивото, а височината на водния стълб прави видимостта още по-трудна. Колкото по-голяма е дълбочината, толкова повече се променят всички цветове. А за рибите те се сливат в няколко основни нюанса на сивото. От това следва, че на голяма дълбочина или при улов на риба на тъмно цветовете на захранката играят по-малка роля, отколкото например при риболов през деня или в плитчините.

СЪВЕТ: Каквато и стратегия за захранка и цветова схема да изберете, със сигурност няма да е лошо да разнообразите всяка захранка с парченца контрастно оцветени елементи в нея. Това става чрез използването на различни по цвят люспи и други атрактори за хранене, които са ярко оцветени и имат за цел да привлекат рибата към мястото на риболов. Това се отнася и за поставяне на стръв в захранка в хранилките. Упешно е да се добавя жив, движещ се компонент към захранващите смеси, като например живи торни червеи или бели червеи и други подобни.

Post Author: Geo Van

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.