Спининг риболов

Спининг риболов

Спининг риболов – вид спортен риболов, който включва активно водене на изкуствена примамка във водната среда. Примамката имитира движението на рибата. Тази техника е предназначена изключително за риболов на хищни риби. Примамките могат да се водят бавно или бързо или с променлива скорост, която да имитира движението на рибката. Примамките се различават по дълбочината на плаване – от 0,3 до 9 метра.

Спининговите примамки са проектирани да имитират движенията на ранена или уплашена риба, което привлича хищните риби.

Този вид риболов се практикува както на стоящи така и на течащи води. Лови се главно от брега, но също може да се практикува и от лодка. За разлика от тролинга, риболовецът е непрекъснато активен и той движи примамката чрез навиване на влакното и чрез движение на въдицата.

Според вида на въдицата методите на спининг се разделят на: Тежък спининг, Среден спининг, Лек спининг, Ултралек спининг и спининг с повърхностни примамки. Разграничават се следните видове примамки: силиконови примамки, воблери, туистери и блесни.

Спининг риболовът се практикува както в сладки, така и в солени води. В сладка вода се ловят основно щука, пъстърва, кефал, сом, бяла риба, костур, распер и др. В солена вода се ловят почти всички хищни риби, включително скумрия, паламуд, сафрид, лаврак, риба тон и др.

Оборудване за спининг

 • риболовен прът, въдица с дължина 1,6 до 3,8m
 • макара
 • линия – влакно или плетен шнур с дебелина 0,1 до 0,3
 • вирбел
 • карабинка
 • изкуствена примамка
 • кепче
 • живарник

Спининговите въдици са леки и гъвкави, за да могат да се хвърлят лесно и да се контролира примамката. Спининговите макари са предназначени за навиване на риболовна линия с високо качество. Риболовната линия трябва да е достатъчно здрава, за да издържи на борбата с рибата.

Спининг риболовът е популярно занимание както сред начинаещи, така и сред опитни риболовци. Той е чудесен начин да се насладите на природата и да се забавлявате, ловувайки хищни риби.

Индикацията се усеща като удър и опъване на влакното.

При риболов със спинингов прът се използва 1 прът, който се държи в ръка по време на риболова. Втори прът не се използва. Риболовът се състои в активно водене на примамката във водата. Като стръв се използва 1 изкуствена или естествена примамка. В зависимост от конструкцията си примамката трябва да има максимум 3 куки (единични, двойни или тройни). При риболова лицата, които извършват риболов, трябва да спазват разстояние от най-малко 20 м помежду си, освен ако не се договорят за по-кратко разстояние.

Предимствата

 • Динамичен и атрактивен вид риболов
 • Може да се практикува както в сладки, така и в солени води
 • Подходящ за начинаещи и опитни риболовци
 • Използва се разнообразни примамки, което го прави интересен и предизвикателен

Блесна

Post Author: rybar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.